Randafwerking bij karpetten

De randafwerking van je karpet kan op verschillende manieren gebeuren, dit zijn festonnerenbanderen en blind banderen.  Op deze pagina lees je wat deze technieken inhouden en waarin ze van elkaar verschillen.

Karpet festonneren

Bij het festonneren van karpet of tapijt wordt er met een bijpassend garen de randen van het karpet omgezoomd. Bij een festonsteek wordt garen om het tapijt gelegd en vervolgens vastgestikt met een transparante draad. Dit heeft als voordeel dat het tapijt niet gaat rafelen of pluisjes loslaat.Bij het festonneren van een karpet op maat moeten de hoeken afgerond worden. Dit is om de gefestonneerde rand mooi door de machine te laten lopen. Het festonneren van een natuurtapijt zoals sisal, kokos, zeegras of wol is helaas niet mogelijk. Hierbij wordt alleen banderen toegepast.

Karpet banderen

Bij het banderen van een karpet wordt er met een katoenen band een rand om het karpet genaaid. De zichtzijde van de katoenenband is variërend van 5 tot 12 centimeter hoog. Hierbij wordt de meest bijkleurende band toegepast. Je kan natuurlijk ook variëren  en de kleur van de band zelf uitkiezen. Het voordeel van banderen is dat de hoeken van het karpet niet hoeven te worden afgerond, maar mooi haaks zijn waardoor dit mooier overkomt.

Blind banderen

Bij blind banderen wordt er met een smalle katoenenband gewerkt en is de zichtzijde van de band slechts 1 centimeter. Dit heeft als voordeel dat je het karpet in de werkelijke grootte ziet zonder dat de afwerkband opvalt. Hierdoor zijn de randen van het karpet netjes afgewerkt en dit geeft vooral bij een hoogpolig tapijt een heel mooi effect. In combinatie met banderen kan er een anti-slip ondertapijt onder het karpet worden verwerkt. Blind banderen is trouwens een techniek voor randafwerking die ook bij trapmatten kan worden toegepast.

Doordat ik het festonneren en banderen zelf doe kan ik vanuit mijn jarenlange ervaring met je mee denken wat voor jouw karpet of trapmat de best oplossing is. Festonneren en banderen van tapijt is altijd maatwerk.

Festonneren en banderen wordt gebruikt om tapijt om te zetten in een vloerkleed, trapmat of traploper. Wissel af met kleden in verschillende kleuren in het voor en najaar voor een totaal ander accent in je inrichting. Je kunt zelf een tapijt uitkiezen en de maat aangeven en het karpet wordt geheel naar eigen wens gemaakt, met de precieze maat. Heb je afval van het door mij gelegde tapijt dan kun je tegen een kleine meerprijs leuke deurmatten of een loper laten maken.

Welke techniek qua randafwerking je ook kiest, een karpet of vloerkleed in je huis heeft sowieso een aantal voordelen: Het geeft warmte en comfort, maar is ook geluiddempend bijvoorbeeld het geluid van tv, radio en voetstappen. Door een vloerkleed neer te leggen wordt de kou die uit de ondergrond trekt voor een groot gedeelte tegengehouden.

Alle voordelen op een rij

  • 1 vast aanspreekpunt
  • + 20 jaar ervaring
  • Géén voorrijkosten
  • Gratis inmeten & advies
  • Probleem? 48 uursservice

Trappen, vloeren, ramen…
Ik stoffeer alles!
Snel, deskundig & voordelig

Tot nu toe heb ik…

407

trappen gestoffeerd

5000

m² pvc vloer gelegd

1372

trapmatten gemaakt

147

volumekarpetten op maat gemaakt