Trappen

Soorten trappen

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 400 trappen mogen stofferen bij mensen thuis. Maar wat houdt trapstoffering nou eigenlijk in? En wat komt hierbij kijken? Op deze pagina probeer ik je een antwoord te geven op deze vragen.

Grofweg zijn er 2 soorten trappen die je tegen kunt komen in een woning:

Het verschil tussen deze twee zit ’em in het feit of er gebruik gemaakt wordt van zogeheten stootborden. Anders gezegd: kun je door de trap heen kijken dan weet je dat het om een open trap gaat. Ik stoffeer beide soorten en elke soort heeft zijn eigen kenmerken en materiaalmogelijkheden.

Trap stofferen met tapijt

Je trap stofferen is voor bijna iedere trap mogelijk, bijvoorbeeld bij een rechte trap, draaitrap, open trap, scheluwetrap en betonnen trap. Bij het bekleden van een trap kan tapijt, vinyl of pvc worden toegepast.
In de meeste gevallen wordt er tapijt, of vloerbedekking zoals het vaak wordt genoemd, toegepast . Dit is een zogeheten zachte stoffering en er zitten een aantal grote voordelen aan deze optie.

Het is aan te raden om onder het tapijt een ondertapijt te plaatsen. Er zijn twee soorten ondertapijt, namelijk vilt en rubber. Het gebruik van een ondertapijt heeft als voordeel dat het geluid gedempt wordt en de levensduur van het tapijt wordt verlengd. Dankzij het ondertapijt komen er ook minder snel slijtageplekken op de trapneuzen. Vaak wordt er voor ondertapijt van rubber gekozen vanwege de veerkracht en geluiddemping van het materiaal. Met tapijt op je trap is de kans op uitglijden een stuk minder dan bij andere materiaalsoorten.

Niet alle tapijtsoorten zijn geschikt om er een trap mee te bekleden. De trap is namelijk een plek in je huis waar het tapijt het stevig te verduren krijgt. Een geschikt en kwalitatief tapijt is daarom erg belangrijk, helaas kan goedkoop nog wel eens duurkoop blijken te zijn als er gekozen wordt voor slechte materialen.

Bij een tapijt kun je ook denken aan een traploper. Dit geeft je trap een chique uitstraling en wordt steeds meer toegepast. De traploper wordt op zijn plaats gehouden met roeden. De roeden passen dan weer bij de stijl van de traploper. Een traploper kan worden geleverd in verschillende breedtes. De randafwerking kan gefestonneerd en gebandeerd worden. Dit doe ik zelf met mijn eigen machines.

Trap stofferen met PVC of vinyl

Bij het gebruik van vinyl of pvc als materiaalsoort bij het bekleden van je trap moet de trap goed schoon en vlak zijn om doortekening van lijmresten tegen te gaan. PVC is een kunststof en vinyl een natuurlijk product. Beide materialen zijn goed bestand tegen slijtageplekken. Bij deze vormen van zogeheten harde trapstoffering worden er trapneusprofielen geplaatst om uitglijden tegen te gaan en tevens om de voorkanten van de treden te beschermen. De keuze in trap bekleden is wat betreft materiaal zeer uitlopend qua kleuren, motief en kwaliteit. Harde trapstoffering geeft een strakke uitstraling aan je trap en is gemakkelijk schoon te maken.

Wat kost het?

Trapbekleding is er in verschillende prijsklassen. De prijs van het stofferen van de trap is afhankelijk van de kwaliteit van het tapijt, PVC of vinyl, het aantal treden en of er ondertapijt moet worden aangebracht.

Ik stoffeer maximaal twee trappen op een dag zodat het nooit een haastklus wordt en ik altijd kwaliteit kan leveren. Vaak zijn er voorbereidende werkzaamheden nodig, denk hierbij aan de eventuele aanwezigheid van oud tapijt en ondertapijt wat eerst verwijderd moet worden. Ook kan het nodig zijn dat een trap moet worden geschuurd en behandeld. Hierbij geef ik je graag advies. Kortom, een goede prijsopgaaf valt pas te maken nadat ik de huidige situatie in je huis weet en op de hoogte ben van je wensen. Neem daarom contact met me op en ik kom gratis en vrijblijvend bij je langs om alles te bespreken.

Trapmatten op maat

Het is mogelijk om van de restanten bij een trapstoffering bijpassende trapmatten te maken. Dit wordt door mij vaak gedaan bij een boventrap als de ondertrap is gestoffeerd. Het vormt een mooi geheel en daarnaast is het erg voordelig doordat je niet hoeft te investeren in extra materialen. Ik laat je graag voorbeelden zien van eerder door mij uitgevoerde projecten.

Persoonlijk advies

Wil je meer weten over de mogelijkheden en ontvang je graag een persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met mij op. Zo kunnen we overleggen wat de wensen en de mogelijkheden zijn binnen je budget.

Meer weten?

Neem dan contact met me op