Dichte trap

Een dichte trap is een trap met stootborden, dan zijn de stukken tussen de treden gesloten. Dit in tegenstelling tot een open trap, waarbij zoals het woord al zegt geen stootborden gebruikt worden.

Dichte trap laten bekleden

Wil je je trap laten bekleden dan kun je onder andere kiezen voor een zogeheten zachte stoffering, oftewel tapijt.
Bij het bekleden van een dichte trap kan er voor verschillende opties worden gekozen zoals bijvoorbeeld:

  • het stofferen van alleen de treden of juist de gehele trap
  • wel of geen ondertapijt toepassen
  • de zijkanten wel of niet bekleden

Het grote voordeel van het gebruik van ondertapijt is om de levensduur van het tapijt te garanderen. Ook is dan de trapneus mooi afgerond en het werkt geluiddempend. Rubber ondertapijt geeft het meeste comfort dus vandaar dat ik dit veelal adviseer.

Naast ondertapijt kun je er ook voor kiezen om het tapijt rechtstreeks te verlijmen op de trap. Het toepassen van meerdere kleuren is ook een optie, zoals de treden en stootborden elk in een andere kleur. Het is ook mogelijk om met een andere kleur een loper effect in het tapijt te verwerken.

Trapgeschikt tapijt

Voor een trap kun je helaas niet zomaar iedere tapijtsoort nemen. Zo is tapijt waarvan de pooldichtheid laag is bijvoorbeeld niet geschikt. Wanneer dit materiaal namelijk bij het leggen om de traptrede gebogen wordt, ga je de onderlaag (waarop het garen is verwerkt) van het tapijt zien en dat geeft geen mooi resultaat.
Bij een tapijt met hoge pooldichtheid is dit niet het geval. Deze kun je buigen zonder dat de rug van het tapijt zichtbaar wordt.

De trap is een plek in je huis waar het tapijt het meestal stevig te verduren krijgt. De meest kwetsbare plek is de hoek van de traptrede. Ook maakt het veel uit hoe vaak de trap wordt belopen. In een druk gezin kan het voorkomen dat er voortdurend mensen op de trap lopen en dit vergt veel van het tapijt.
Op een dichte trap kan de trap worden aangekleed met een traploper. Hierbij worden roeden geplaatst om de loper op zijn plaats te houden. Het stofferen wordt op een geheel ambachtelijke wijze uitgevoerd.

Het is belangrijk dat je de trap regelmatig stofzuigt. Zo voorkom je dat zand en ander vuil diep in de polen gaan zitten. Door de wrijving van het vuil slijt het tapijt een stuk sneller en dat wil je uiteraard voorkomen.

Vinyl of PVC trapbekleding

Als jouw trap nieuw of mooi vlak is dan kun je er ook voor kiezen om vinyl of pvc op de trap te laten verwerken. PVC is een kunststof en vinyl is een natuurlijk product. Deze vorm van trapbekleding wordt harde stoffering genoemd en beide producten zijn goed bestand tegen slijtageplekken.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt de omslag afgewerkt met een rubberen of metalen trapneusprofiel. Dit soort materialen geeft je trap een strakke uitstraling. En een ander bijkomend voordeel: natte voetstappen zijn gemakkelijk te verwijderen met een doek.

Kosten trap bekleden

Wil je meer weten over de mogelijkheden en heb je hierbij advies nodig? Neem dan gerust contact met mij op. Dan kunnen we bekijken wat de prijzen en de mogelijkheden zijn.

Meer weten?

Neem dan contact met me op